trójmian kwadratowy
april: pierwiastkami trójmianu kwadratowego y=x2+bx+c są liczby −3 i 5. wynika stąd że:
a)b=−2 i c=−15
b)b=2 i c=−15
c)b=−8 i c=−15
d)b=8 i c=15
31 sty 14:59
Godzio:
f(−3) = 0
f(5) = 0
0 =9−3b +c
0 = 25 + 5b +c −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0 = −16 − 8b
8b=−16
b=−2
c=−15
31 sty 15:02
april: oo dzięki
31 sty 15:13
dd: Dlaczego to wyrażenie = 0 ?
15 sty 19:14
Aga1.:
Jeśli miejscem zerowym jest −3, to punkt (−3,0) należy do wykresu.
Lub
znając miejsca zerowe trójmian można zapisać w postaci iloczynowej.
y=(x+3)(x−5)
Wymnóż nawiasy
15 sty 19:19