Indukcja matematyczna
Gwiazdka: Metoda indukcji wykaz, ze
12+22+ ... + n2 = n(n+1)(2n+1)6
Wiem, ze w pierwszym kroku nalezy sprawdzix, czy wlasnosc ta zachodzi dla n=1, ale dalej sie
troche gubie.
Jak to zapisac dla n+1? Niestety nie wychodzi mi nic sensownego
17 lis 15:20
Pytający:
1. Baza indukcyjna:
2. Założenie indukcyjne:
| | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+...+n2= |
| |
| | 6 | |
3. Krok indukcyjny:
| | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+...+n2+(n+1)2= |
| +(n+1)2= |
| | 6 | |
| | n(n+1)(2n+1)+6(n+1)2 | | (n+1)(n(2n+1)+6(n+1)) | |
= |
| = |
| = |
| | 6 | | 6 | |
| | (n+1)(2n2+7n+6) | | (n+1)(n+2)(2n+3) | | (n+1)((n+1)+1)(2(n+1)+1) | |
= |
| = |
| = |
| ✔ |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
17 lis 15:49