statystyka
Leszek: Statystyka:
Jak inaczej moge przedstawic E((X−a)2) ? gdzie a jest stałą? znam wzór z użyciem μ (jako
średniej)
ale nie wiem co zrobić tutaj
(mam udowodnic że jest to równe Var(X) + (μ−a)2)
17 lis 00:45
Adamm: nie znam się na tym, ale tak wydaje się logicznie (korzystam głównie z liniowości, i definicji)
E((X−a)2)=E(X2−2aX+a2)=E(X2)−2aE(X)+a2
i teraz
Var(X)+(E(X)−a)2=E(X2)−E(X)2+E(X)2−2aE(X)+a2=E(X2)−2aE(X)+a2
17 lis 00:56
Adamm: pożyteczne to forum, bo zawsze się czegoś nowego nauczę
17 lis 01:00
Leszek: Cwiczeniowiec podal:
E{[(X−a)2]=E[(X−μ)+(X−a)]2}
stad konsternacja i pytanie, bo moze podawali jakis wzor, ale teraz na zdrowy rozum to
rozpisalem
i na dobra sprawe uzylem tylko kilku podstawowych wlasnosci, dzieki xD
19 lis 19:40