monotonicznosc
5-latek: Musze jednak zapytac bo nie rozumiem takich ciagow
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| + |
| + |
| + ...... U{1}{(2n−1)(2n+1) |
| | 1*3 | | 3*5 | | 5*7 | |
jak tutaj bedzie z tymi wyrazami
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a2= |
| czy |
| + |
| ? |
| | 3*5 | | 1*3 | | 3*5 | |
W sumie mam zbadac monotonicznosc tego ciagu
17 lis 00:13
Adamm: ta druga opcja
oczywiście ciąg jest rosnący
17 lis 00:20
'Leszek: Zauwaz :
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| *( |
| − |
| ) |
| 3*5 | | 2 | | 3 | | 5 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| *( |
| − |
| ) |
| (2n−1)(2n+1) | | 2 | | 2n−1 | | 2n+1 | |
Dokonaj redukcji i dokoncz !
17 lis 10:24
Adamm: 'Leszek
po co ma dokonywać redukcji?
za każdym razem dodaje coś dodatniego, więc ciąg jest rosnący
to co mu pokazałeś jest zupełnie niepotrzebne
17 lis 11:34
5-latek: czesc
Adamm to co napisal
Leszek to ja rozumiem .nawet wczoraj policzylem ta sume i
Ale powiedzmy ze ja tego nie umiem i z definicji muszse zbadac monotonicznosc tego ciagu
czemu bedzie rowny wyraz a
n+1 ?
Z tym mam problem przy takich ciagach .
17 lis 12:15
Adamm: | | 1 | |
an+1=an+ |
| |
| | (2(n+1)−1)(2(n+1)+1) | |
17 lis 12:17
5-latek: Dobrze . Teraz to musze przetrawic .
17 lis 12:21
5-latek: ojjj nie o to mi chodzilo ale to ja zle zadalem pytanie .
a
n mamy dany
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| + |
| )+............+ |
| |
| | 1*3 | | 3*5 | | 5*7 | | (2(n+1)−1)(2(n+1)+1) | |
| | 1 | | 1 | |
teraz an+1−an}= |
| − |
| |
| | (2n+1)(2n+3) | | 1*3 | |
Tak jest dobrze ?
17 lis 12:41
Adamm:
17 lis 12:47
5-latek: WIec jak powinna wygladac ta roznica ?
17 lis 12:51
Adamm: teraz to ja już nie wiem o co ci chodzi
17 lis 12:59
Adamm: napisz porządnie o co ci chodzi
17 lis 13:14
5-latek: jesli pozwolisz to wroce do tego po pracy wieczorem
Teraz muszse juz uciekac .
17 lis 13:22
Adamm: Cześć
17 lis 13:23
5-latek: Rozumuje Adamm tak
Ciag a
n
| | 1 | |
an= ..............................+ |
| |
| | (2n−1)(2n+1) | |
Teraz biore ciag a
n+1
czyli pierwszym wyrazen ciagiu a
n+1 bedzie wyraz a
2
nastepny wyraz to wyraz a
3
nastepny to wyraz a
4
| | 1 | |
i an+1= |
| |
| | 2(n+1)−1)(2(n+1)+1) | |
Badam roznice ciagu a
n+1−a
n}
| | 1 | |
Po odjeciu mam |
| i zostaje mi wyraz a1 z ciagu an ktiry tez |
| | (2(n+1)−1)(2(n+1)+1) | |
muszse od tego odjac
| | 1 | | 1 | |
Wiec mam an+1−an= |
| − |
| |
| | (2n+1)(2n+3) | | 1*3 | |
czy dobrze rozumuje ?
18 lis 00:19
Bogdan:
Dobry wieczór.
| | 1 | |
Każdy składnik tej sumy można zapisać w postaci: |
| |
| | (2n − 1)(2n + 2) | |
Zastosujemy rozkład na ułamki proste:
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| /*(2n − 1)(2n + 1) |
| (2n − 1)(2n + 1) | | 2n − 1 | | 2n + 1 | |
1 = A(2n + 1) + B(2n − 1)
| | 1 | | 1 | |
dla n = − |
| : 1 = −2B ⇒ B = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
dla n = |
| : 1 = 2A ⇒ A = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | | | | |
|
| = |
| − |
| |
| | (2n − 1)(2n + 1) | | 2 − 1 | | 2n + 1 | |
18 lis 00:56
18 lis 00:57
5-latek: Dobry wieczor
Bogdanie 
dziekuje Ci bardzo .
18 lis 01:06
Bogdan:
Dobry wieczór
5−latku i dobranoc
18 lis 01:09