wykaż, że trójkąt o wierzchołkachA=(−2,1) B=(3,4) C=(−5,6) jest prostokątny
kala: wykaż, że trójkąt ABC o wierzchołkach A=(−2,1) B=(3,4) C=(−5,6) jest prostokątny
31 sty 14:25
bliźniak: Musisz wyznaczyć równania 2ch prostych, na którym leżą przyprostokątne, potem sprawdzić, czy są
one do siebie prostopadłe.
Odpowiednie wzory znajdziesz w dziale geometria analityczna w menu po lewej stronie.
Uwaga! Możesz sobie nanieść ten trójkąt na układ współrzędnych by na rysunku sprawdzić, który z
kątów jest prosty − nie będziesz wtedy musiała "zgadywać" które 2 boki tego trójkąta są
przyprostokątnymi (a w najgorszym przypadku sprawdzać każdą prostą z dwiema innymi).
31 sty 14:54
Godzio:

Żeby udowodnić że jest to trójkąt prostokątny trzba sprawdzić czy
|CA|
2 + |AB
2 = |BC|
2
|AB| =
√(3+2)2 + (4−1)2 =
√25 + 9=
√34
|BC| =
√(−5−3)2 +(6−4)2 =
√64 + 4 =
√68
|CA| =
√(−5+2)2 + (6−1)2 =
√9 + 25 =
√34
|CA|
2 + |AB|
2 = |BC|
2
34 + 34 = 68
68 = 68
31 sty 15:00
Mariuszpsx: IABI = {(3+0) + (−2−(−2))}=
8 wrz 20:25
iza: A=(2,1), B=(1,5), C=(−7,3) jak obliczyć czy trójkąt jest prostokątny
28 lis 15:39