a)
liczymy prostą CB
B=(6,2) C=(3,5)
2=6a+b
5=3a+b −
−−−−−−−−−−−−−
−3 = 3a
a=−1
b=8
yCB = −x+8
teraz wyznaczamy prostą prostopadłą do CB i przechodząca przez A
a=1
A(−2,−3)
−3=1*(−2) + b
−3 = −2 +b
−1 = b
yh = x −1
b)
środkowa BC przechodzi przez środek tego boku i przechodząca przez A
| 6+3 | 2+5 | |||
SBC = [ | , | ] = [4,5 ; 3,5]
| ||
| 2 | 2 |
c)
symetralna boku AC przechodzi przez środek AC i jest prostopadła do tego boku
najpierw liczymy współczynnik kierunkowy prostej AC
A(−2,−3) C(3,5)
−3=−2a+b
5=3a+b −
−−−−−−−−−−−−−−−
−8 = −5a
| 8 | ||
a= | ("b" nam nie potrzebne )
| |
| 5 |
| −2+3 | −3+5 | |||
SAC = [ | , | ] = [ 0,5 ; 1 ]
| ||
| 2 | 2 |
| 5 | ||
a=− | ||
| 8 |
| 5 | 1 | |||
1 = − | * | +b
| ||
| 8 | 2 |
| 5 | ||
1= − | + b
| |
| 16 |
| 21 | ||
b= | ||
| 16 |
| 5 | 21 | |||
y=− | x + | |||
| 8 | [16 |