Liczenie pochodnych
Andrzej: Dobry wieczór, mam do policzenia pochodną z x(cos√x) na początku rozłożyłem sobie to na
(e(cos√x*lnx))' * (cos√x)'= x(cos√x) * (cos√x*lnx)' * (−sin(√x)/(2√x)) i dalej niestety
nie potrafię
obliczyć jeśli w ogóle to co policzyłem jest dobrze .
Z góry dziękuje z pomoc
15 lis 23:30
Bogdan:
y = x
cos√x
Jedna z metod: logarytmujemy obustronnie: lny = cos
√x lnx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Różniczkujemy obustronnie: |
| * y' = −sin√x* |
| *lnx + cos√x* |
| /*y |
| | y | | 2√x | | x | |
Po wymnożeniu obustronnym przez y otrzymujemy:
| | 1 | | 1 | |
y' = xcos√x*( −sin√x* |
| *lnx + cos√x* |
| /*y) |
| | 2√x | | x | |
16 lis 00:17
Andrzej: dziękuje bardzo
16 lis 16:44