Funkcja wykładnicza
Larson: | | 2x * 2 + 1 | |
Rozwiąż nierówność 2x + 4x +8x + .... ≤ |
| |
| | 2 | |
15 lis 23:13
kochanus_niepospolitus:
Lewa strona to suma nieskończonego ciągu geometrycznego ... wyznacz tą sumę i przy jakim
warunku
15 lis 23:14
Larson: Wychodzi mi, że ta suma jest równa 2? Dobrze jest?
15 lis 23:18
Blee:
A niby jak i dlaczego tak Ci wyszlo?
15 lis 23:33
Janek191:
a
1 = 2
x
q = 2
x
Dla I q I < 1 mamy
| | 2x | | 2x *2 + 1 | |
2x + 4x + 8x + ... = |
| ≤ |
| |
| | 1 − 2x | | 2 | |
2
x = t > 0
itd.
16 lis 00:36