Czy jest ciałem - odwrotność
ktoś: Pojawiam się tu znowu
Czy (R,#, ∆) jest ciałem, gdzie dla każdego x,y z R, x#y= x+y+1 i x∆y = xy+x+y?
Sprawdzam warunki dla działania # i jestem w 3. warunku, że istnieje element odwrotny
(element e = −1)
x#b=e
x+b+1=−1
x= −2−b
Czy uzasadnieniem prawdziwości, że wśród liczb rzeczywistych musi istnieć taka liczba
b, że zostanie spełniona równość jest wystarczające? Dzięki
15 lis 22:28
Kamil: masz do sprawdzenia 9 warunków, sprawdzaj po kolei
15 lis 22:31
ktoś: Sprawdzam. Chodzi mi o ten konkretny czy moje uzasadnienie jest poprawne
15 lis 22:32