ln szereg
Kamil: hmm
Jak można wykazać zbieżność tego?
sprawdzam warunek konieczny
jak teraz to ugryźć? chyba kryterium o zagęszczaniu nie da tu rady
15 lis 22:00
kochanus_niepospolitus:
| | n+1 | | | | ln (1 + 1/n)n | | ln e | | 1 | |
ln( |
| ) = |
| = |
| ≥ |
| = |
| |
| | n | | n | | n | | n | | n | |
wniosek
15 lis 22:04
Kamil: rozbieżny.
kurde sprytnie aby dopełnić do e.
tak normalnie to ciężko na coś takiego wpaść, np na kolokwium.
15 lis 22:09
mat: jest problem

[1+1/n]
n≤e
15 lis 22:11
kochanus_niepospolitus:
fuck ... faktycznie przecież to jest ciąg niemalejący

A tak pięknie mi pasowało wszystko
15 lis 22:13
jc: Prościej
| | n+1 | |
ln |
| = ln (n+1) − ln n, |
| | n | |
a więc n−ta suma częściowa = ln(n+1) →
∞
15 lis 22:14
Adamm: więc szereg rozbieżny
15 lis 22:14
Kamil: mam kłopot z tym ilorazowym. jak szukać skutacznie bn?
15 lis 22:22