7 | ||
Podstawieniem y=x+ | usunąć wyraz z x2 | |
9 |
7 | 7 | 7 | ||||
3(y+ | )3−7(y+ | )2+(y+ | )−2=0 | |||
9 | 9 | 9 |
7 | 49 | 343 | 14 | 49 | 7 | |||||||
3(y3+ | y2+ | y+ | )−7(y2+ | y+ | )+y+ | −2=0 | ||||||
3 | 27 | 729 | 9 | 81 | 9 |
49 | 343 | 98 | 343 | 7 | ||||||
3y3+7y2+ | y+ | −7y2− | y− | +y+ | −2=0 | |||||
9 | 243 | 9 | 81 | 9 |
40 | −686+7*27−486 | |||
3y3− | y+ | =0 | ||
9 | 243 |
40 | 983 | |||
3y3− | y− | =0 | ||
9 | 243 |
40 | 983 | |||
y3− | y− | =0 | ||
27 | 729 |
40 | 983 | |||
y3− | y− | =0 | ||
27 | 729 |
40 | 983 | |||
(u+v)3− | (u+v)− | =0 | ||
27 | 729 |
40 | 983 | |||
u3+3u2v+3uv2+v3− | (u+v)− | =0 | ||
27 | 729 |
983 | 40 | |||
u3+v3− | +3(u+v)uv− | (u+v)=0 | ||
729 | 27 |
983 | 40 | |||
u3+v3− | +3(u+v)(uv− | )=0 | ||
729 | 81 |
983 | ||
u3+v3− | =0 | |
729 |
40 | ||
uv− | =0 | |
81 |
983 | ||
u3+v3= | ||
729 |
40 | ||
uv= | ||
81 |
983 | ||
u3+v3= | ||
729 |
64000 | ||
u3v3= | ||
531441 |
983 | 64000 | |||
t2− | t+ | |||
729 | 531441 |
983 | 966289 | 256000 | ||||
(t− | )2− | + | ||||
1458 | 2125764 | 2125764 |
983 | 710289 | |||
(t− | )2− | |||
1458 | 2125764 |
983−√710289 | 983+√710289 | |||
(t− | )(t− | ) | ||
1458 | 1458 |
3932−4√710289 | 3932+4√710289 | |||
(t− | )(t− | ) | ||
5832 | 5832 |
1 | ||
y= | (3√3932−4√710289+3√3932+4√710289) | |
18 |
7 | ||
x=y+ | ||
9 |
1 | ||
x= | (3√3932−4√710289+3√3932+4√710289+14) | |
18 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |