rozwiąż układ równań
faux: | ⎧ | x2+y2−10x≥−9 | |
| ⎩ | x2+y2−10x≤0 |
|
później należy naszkicować figurę w układzie współrzędnych określoną tym układem równań
i nie umiem go rozwiązać
15 lis 21:42
Adamm: tutaj nie ma co rozwiązywać
masz 2 okręgi, trzeba je narysować
15 lis 21:43
Adamm: w sensie
x2+y2−10x=−9, x2+y2−10x=0 to będą okręgi
ale trzeba narysować okręgi, a dopiero później jakieś koła, więc o to mi chodziło
15 lis 21:44
faux: kurcze bo normalnie to bym przekształcił na (x−a)2+(y−b)2=r2 i by był okrąg ale jak to po
przekształcać
15 lis 21:50
Mila:
x2+y2−10x≥−9
(x2−10x)+y2≥−9 ⇔ uzupełniam do kwadratu dwumianu
(x−5)2−25+y2≥−9
(x−5)2+y2≥42
S=(5,0) r=4
x2+y2−10x≤0
(x−5)2+y2≤52
S=(5,0), r=5
15 lis 22:31