Oblicz granicę. Kilka pytań.
Weronika: 1. lim(2 sin
2x+3cosx−3) tutaj granica nie istnieje?
x→
∞
2.lim (1+2/x)
x tutaj liczyć po prostu z wzoru e, czy najpierw 0
+i 0
−
x→0
3.lim (1−1/x)
x czy tutaj nie będzie granicy? bo e musi być dodatnie?
x→ −
∞
4.lim(1−1/x)
x=1/4 dobrze?
x→2
Z góry dziękuję za pomoc, miałam to już dawno w liceum i próbuję odświeżyć pamięć
kochanus_niepospolitus:
1) tak
2) oczywiście, że lewo i prawostronną liczysz
| | 1 | | 1 | |
3) limx−>−∞ (1 − |
| )x = // niech w = −x // = limw−>+∞ ( 1 + |
| )−w |
| | x | | w | |
może tak będzie Ci łatwiej to policzyć
4) tak