Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
Michał: Czy dobrze robię te zadanie?Nie chce rozwiązania tylko,czy do tej pory jest wszystko ok?
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest siedem razy większe od
jego
pola podstawy.Wyznacz objętość tego ostrosłupa,jeśli jego krawędź podstawy ma długość a.
Pc=Pp+Pb
| | 1 | |
Pc=a2√3/4 +3* |
| *a*h=a2√3/4+3a2√3/4 |
| | 2 | |
Pc=7Pb
a
2√3/4+3a
2√3/4=7a
2√3/4
15 lis 21:04
Michał: Tylko w tym problem właśnie że po przeniesieniu na strone to zostanie 3a2√3=0
15 lis 21:11
Michał: W PB zamiast h wstawiłem wzór na wysokość w równoramiennym
15 lis 21:12
Mila:

h
b− wysokość ściany bocznej
a*h
b=4*P
Δ
h
b=a
√3
Teraz oblicz wysokość ostrosłupa
15 lis 21:56
Michał: Dziękuje bardzo ,wyszło

A z ciekawości,co zrobiłem błędnie?
15 lis 22:02
Mila:
Wysokość ściany bocznej dałeś jako wysokość Δrównobocznego.
15 lis 22:05
Michał: A racja pomyliło mi się i myślałem,że to do równoramiennego,dziękuje za pomoc
15 lis 22:06