pierwiastki niewymierne wielomianu
klakier: Witam,
Właśnie bawię się w wyliczenie pierwiastków niewymiernych wielomianu −x3−x+1.
stosuję twierdzenie Darboux i wyszło mi że wielomian mia pierwiastek gdzieś na przedziale
<0,2>. tylko wielomian ten może mieć więcej pierwiastków niewymiernych na tym przedziale.
Czy istnieje jakiś sposób na sprawdzenie tego?
15 lis 20:39
PW:
w(x) = 0 ⇔ x3=−x+1.
Po narysowaniu wykresów obu funkcji w jednym układzie współrzędnych rzecz wydaje się oczywista.
Uzasadnić tym, że jedna jest rosnąca, a druga malejąca?
15 lis 21:33
Adamm: w(x)=x3+x−1 <− funkcja rosnąca
nawet bez rozbijania
15 lis 21:39