Rozwiąż równanie
Marcin: rozwiąż równanie:
√x2+6x+9+|x−4|x−4=6
15 lis 20:36
Eta:
√x2+6x+9= |x+3|
teraz rozwiąż przedziałami............
15 lis 20:46
Marcin: skąd tam |x+3| ?
15 lis 20:49
Eta:
x2+6x+9= (x+3)2 i √a2=|a|
to √(x+3)2= |x+3|
jasne?....
15 lis 20:51
Marcin: no teraz tak dzięki
15 lis 20:52
Eta:
15 lis 20:52
Marcin: wyszło mi 6 różnych x możesz mi całe zrobić ?
15 lis 21:22
Eta:
Odp: x= −10 v x=2
15 lis 21:35
Marcin: ale rozwiązanie bo odp samej nie napisze jeśli możesz
15 lis 21:43
Marcin: wgl to x mi powychodziły takie
x=3v x=−9
x=4v x=−8 V x=4v x=−5
wiec z góry widać że źle robię coś
15 lis 21:44
Eta:
Tylko x= −10 ( pomyłkowo wpisałam x=2
x≠ 4
dla x∊(−
∞, −3)
−x−3−1=6 ⇒ x= −10 ∊ (−
∞,−3)
dla x∊<3,4)
x+3−1=6
x= 4 −−− sprzeczność
dla x∊(4,
∞)
x+3+1=6
x= 2 ∉ (4,
∞)
Odp:
x= −10
15 lis 21:59
Marcin : Dziękuje bardzo i przepraszam za kłopot
15 lis 22:00
Eta:
Sprawdzamy:
| | |−10−4| | | 14 | |
L= |−10+3|+ |
| =7+ |
| = 7−1=6 =P ok |
| | −10−4 | | −14 | |
15 lis 22:01
Eta:
Na zdrowie ....
15 lis 22:01