Szeregi
Miko: Czy ktoś mógłby wytłumaczyć jak jest różnica między szeregiem i ciągiem sum częściowych
szeregu?
Np jak mamy szereg: ∑(1/n) to co jest ciągiem sum częściowych tego szeregu?
I jaka jest różnica w oznaczeniach?
15 lis 20:09
kochanus_niepospolitus:
ciąg sum częściowych Sn = ∑1n an
Innymi słowy ciągiem sum częściowych oznaczamy ciąg kolejnych szeregów (które różnią się od
siebie 'dołożenie' kolejnego elementu do szeregu)
15 lis 20:13
Miko: Czyli ciąg sum częściowych będzie granicą szeregu?
I dla szeregu ∑(1/n) to ciąg sum częściowych to będzie a1=1, a2=3/2, a3=11/6?
15 lis 20:18
kochanus_niepospolitus:
nie ... suma nieskończonego szeregu jest granicą ciągu sum częściowych
| | 1 | | 1 | |
bo liczysz limn−>∞ ∑1n |
| = ∑1∞ |
| |
| | n | | n | |
| | 1 | | 1 | |
tak, a1 = ∑11 |
| ; a2 = ∑12 |
| ; ... itd. |
| | n | | n | |
15 lis 20:21