nierówność
smagda: Rozwiąż nierówność
5√x−3>x+1/2
25|x−3|>x2+2x+1
dla x<3
−25(x−3)>x2+2x+1
dalej liczę i wychodzą niecałkowite pierwiastki gdzie mam błąd
proszę o pomoc
15 lis 20:07
kochanus_niepospolitus:
aa niby dlaczego rozważasz x<3

Niby z jakiej racji
15 lis 20:13
Mila:
Dziedzina równania:
x−3≥0⇔x≥3 wtedy x+1>0, możemy podnieść do kwadratu obustronnie
25*(x−3)>x
2+2x+1⇔
x
2−23x+76<0
Δ225
| | 23−15 | | 23+15 | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=4 lub x=19
x∊(4,19)
15 lis 20:20
smagda:
Bardo dziękuję
Świetnie wytłumaczone
15 lis 20:22