Zamienić funkcje trygonometryczne.
Lew: Wyrazic sin(4x) i cos(4x) przez sinx i cosx.
15 lis 19:34
Jerzy:
sin4x = 2sin2xcos2x = 2(2sinxcosx)(cos2x − sin2x) = 4sinxcosx(cosx+sinx)(cosx − sinx)
15 lis 19:38
Jerzy:
cos4x = cos2(2x) − sin2(2x) = ... i próbuj sam.
15 lis 19:39
Lew: Ok, dzięki, głownie chciałem sprawdzić moje obliczenia. Czy można sin(4x) zapisać za pomocą
tylko sinx a cos(4x) za pomocą samego cosx?
15 lis 19:40
jc: cos nx zapiszesz jako wielomian cos x
sin 4x nie zapiszesz za pomocą samego sin x
15 lis 19:57
Lew: Dzięki, zamknięte.
15 lis 20:19
Mariusz:
Można korzystając z zespolonych
Z jednej strony dwumian Newtona z drugiej strony wzór de Moivre
16 lis 01:17