Ciągłość funkcji
Asero: Sprawdzić, czy funkcja f dana za pomocą wzoru:
{e(−x)−1 / 2x dla x<0
f(x) = { 3 dla x=0
{ e(2/x) dla x>0
jest ciągła w punkcie X0=0
lim f(x)=
x−>0−
lim f(x)=
x−>0+
f(0)=
15 lis 19:31
Jerzy:
Zapis trochę niejasny ( pierwsza linijka)
15 lis 19:32
Asero: Mały błąd. Odpowiednio jest tam:
e−x
e2/x
15 lis 19:32
Jerzy:
limx→0−e−x = 1 ≠ 3
Nie jest ciągła.
15 lis 19:36
Asero: Okej dzięki bardzo. Mam jeszcze taki przykład do zrobienia:
Dla jakich wartości parametrów a, b∈R funkcja f dana za pomocą wzoru:
{ −x2−2x+2 dla x≤−3
f(x) = { ax+b dla −3<x<2
{ e−x−2 dla x≥2
jest ciągła w punktach x0=−3 i x1=2?
a=?
b=?
15 lis 19:48
Jerzy:
Musisz policzyć pierwszą i trzecią granicę,
potem tak dobierasz a i b , tak aby granica środkowej funkcji była równa tamtym granicom.
15 lis 19:51