Znajdź liczby wymierne spełniające równanie.
Lew: Niech a,b beda liczbami wymiernymi oraz a2 + b2 !=(różne) 0. Znalezc liczby wymierne c,d
takie,ze(a + b√2)(c + d√2) = 1.
15 lis 19:23
kochanus_niepospolitus:
c=a*x ; d = −b*x
wtedy:
(a + b
√2)(a − b
√2)*x = (a
2 − 2b
2)*x
| | 1 | |
(a2 − 2b2)*x = 1 −> x = |
| |
| | a2 − 2b2 | |
więc niech:
15 lis 19:28
Lew: Mógłbyś wyjaśnić jaśniej pierwszą linijkę? To znaczy dlaczego akurat tyle równa się c i d i
czym jest x.
15 lis 19:32
Lew: Wyjaśnisz?
15 lis 21:12
kochanus_niepospolitus:
'x' wyznaczam później przecież (na początku go nie znam)
przyjąłem tak c i d aby móc skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia (i w ten sposób uzyskać z
iloczynu dwóch liczb niewymiernych, liczbę wymierną).
15 lis 22:07
Lew: Dzięki.
15 lis 22:35