kombinatoryka
monika: Trzech panów i cztery panie mają zamiar udać się na wycieczkę w szyku zwanym popularnie gęsim.
Na ile sposobów mogą się ustawić jeśli panie nie mogą sąsiadować z paniami ?
pomocy! jak się do tego zabrać?
31 sty 13:25
bliźniak: Musisz się zastanowić, kto pierwszy idzie, pan, pani, czy może zarówno jeden z panów pan jak i
jedna z pań może iść na początku szyku.
Muszą iść na zmianę, więc musi iść kobieta, mężczyzna, kobieta, mężczyzna i tak dalej.
Jak już będziesz miała rozpisane to w ten sposób K M K M to się zastanów na ile sposobów mogą
się "pomieszać" panie i na ile panowie.
Chodzi o to, że jeśli masz taki 3 osobowy kordon:
Kobieta1 Mężczyzna Kobieta2
to jest on inny niż
Kobieta2 Mężczyzna Kobieta1
Dawać więcej podpowiedzi, czy już jesteś w stanie rozgryźć to zadanie do końca?
31 sty 13:33
monika: jeżeli dobrze myślę... to wyjdzie 6 sposobów
prawda?
31 sty 13:37
bliźniak: Ty nie masz napisać co myślisz, tylko co Ci w obliczeń wyszło.
Napisz obliczenia bądź tok rozumowania jaki przywiódł Cie do wyniku, bo nawet jeśli wynik
wyjdzie dobry to nie wiadomo czy po prostu w konkretnym przypadku jakieś błędne rozumowanie
nie prowadzi do dobrego wyniku (czasami tak się zdarza, aczkolwiek rzadko).
Napisz najpierw w jakiej kolejności idą mężczyźni i kobiety (rozpisując całą siódemkę osób, bo
ja celowo podałem mniejsze ilości, żeby Ci nie dać gotowego rozwiązania tylko sposób
postępowania).
31 sty 13:41
bliźniak: Powyższa wiadomość mogła zabrzmieć dość ostro − nie chciałem, żeby tak zabrzmiała. Jeśli tak ją
odebrałaś to przepraszam, nie było to moją intencją.
31 sty 13:42
monika: K1 M1 K2 M2 K3 M3 K4
dla mężczyzn n!/n!−k!
3!/3!−1!
3!/2!=3
dla kobiet
4!/4!−1!
4!/3!=3
3+3=6
31 sty 13:45
bliźniak: Ten ciąg K1 M1 ... K4 masz dobrze.
Dalsze rozwiązanie jest błędne.
Rozważmy na razie 3 panów (już pomijam te M ponizej).
1 2 3 czyli masz 3 elementy na ile różnych sposobów możesz je ustawić na 3 miejscach?
Rozpiszę wszystkie możliwości:
1 2 3
1 3 2
2 1 3
2 3 1
3 1 2
3 2 1
Samego rozłożenia panów już jest 6, więc w Twoim wyniku jest błąd.
Co do odejmowania w mianowniku:
3! − 1! = 1*2*3 − 1 = 6 − 1 = 5
31 sty 13:57
bliźniak: Jeszcze jedna uwaga, ilość możliwych kombinacji u mężczyzn i u kobiet na końcu dodałaś − trzeba
to pomnożyć a nie dodać.
31 sty 13:59
bliźniak: Oczywiście nie każę Ci tego rozpisywać po kolei. Po prostu pokazałem w ten sposób swój
kontrargument (dla większych liczb by to nie miało sensu).
31 sty 14:02
monika:
mężczyźni mogą ustawić się na 3! sposobów, kobiety na 4!
3!*4! =144
31 sty 14:03
bliźniak: Dokładnie.
Gratuluję.
31 sty 14:06