Oblicz
Pawel: 2log35−5log32=
15 lis 19:12
Jerzy:
| | log52 | |
=2log35 − 5 |
| = 2log35 − 21/log53 = |
| | log53 | |
= 2
log35 − 2
log35 = 0
15 lis 19:17
Jerzy:
Ten ułamek za 5 to oczywiście wykładnik.
15 lis 19:18
Pawel: Skąd się wzięło 21/log53? log53 to mianownik z wykładnika ale jak zamieniłeś 5 na 2?
15 lis 19:37
Jerzy:
5log52 = 2
15 lis 19:39
Eta:
Wykazujemy ,że 2log35 = 5log32
log35=x ⇒ 5=3x
L=2x P=(3x)log32= 3log32x= 2x
L=P
zatem ........ wynik w tym zadaniu to 0
alogcb= blogca
15 lis 19:44
Jerzy:
Witaj
Eta 
Niekoniecznie musimy wykazywać. Licząc "jak Bóg przykazał" otrzymujemy wynik 0.
15 lis 19:46
Eta:
Podałam wyprowadzenie na przyszłość ...i zaznaczyłam na czerwono tę zależność
15 lis 19:48
Jerzy:
OK. Do zapisania na ścianie koło łóżka
15 lis 19:52