Trapez równoramienny
Maciek: W trapezie równoramiennym o wysokości 6 cm przekątne przecinają się pod katem 120 stopni i
dzielą w stosunku 1 : 2. Oblicz pole tego trapezu. Rozważ dwa przypadki.
15 lis 18:52
kochanus_niepospolitus:
ale co dzielą w stosunku 1:2
15 lis 18:57
Maciek: Siebie nawzajem
15 lis 18:59
Eta:

1/
.....................
d=|AC|=|BD|= 12
| | 1 | |
P(ABCD)= |
| d2*sin120o= ........... =36√3 [j2] |
| | 2 | |
15 lis 22:57
Eta:
| | √3 | |
2/ h= 4x√3+2x√3=6 ⇒ x√3=1⇒ x= |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
P(ABCD)= |
| d2*sin60o = ......=12√3 [j2] |
| | 2 | |
15 lis 23:07