znalezenie ogniska, osii symetrii, kierownicy
ocotutajchdozi: Dane jest równanie paraboli: 6y=x2−10x+13
Znajdz jej wierzcholek, ognisko, os symetrii i kierownice.
Wiem tyle, ze rownanie paraboli: y2=2px
Bardzo prosze o pomoc. Na uczleni rozwiazywalismy to jakims chorym sposobem.
15 lis 18:32
kochanus_niepospolitus:
Chorym znaczy jakim?
Znalezienie wierzchołka winno być łatwym zadaniem, na poziomie liceum.
Oś symetrii także jest łatwym zadaniem (gdy masz już wierzchołek).
Ognisko leży na osi symetrii.
A kierownica jest prostopadła do osi symetrii.
15 lis 18:35
ocotutajchdozi: Nie mam pojecia jakim

Profesor podał nam jakiś wzór
x
1=a
11x
1+a
12x
2+b
1
x
2=a
21x
1+a
22x
2+b
2
Gdzie x
1=x, a x
2=y, tak jak to bylo w licuem tylko ze on sobie to zamienia nie wiedzac po co.
Pozniej rownanie ktore mamy podane podobno trzeba sprowadzic do rownania paraboli, ktore
podalem, pozniej nie wiem co sie dzieje juz dalej. Oblicza parametr p, ktory jest jakos
zmienny albo moze i nie sam nie wiem.
Wzor na ogniskowa to: x
1=p/2, x
2=0
Kierownica x
1=−p/2
Takie mam wzory podane na rownanie paraboli, ktora podalem w 1 poscie.
15 lis 18:44
ocotutajchdozi: W sumie na uczelni chcialem sprawdzic czy wierzcholek obliczony klasycznie tak jak w liceum i
wyszedl mi inny, teraz licze znow i wyszedl dobrze, takze musialem jakis blad po prostu
zrobic.

Oś symetrii tak samo mam.
Wiem, ze ognisko lezy na osi symetrii ale jak go znaleźć? Tak samo kierownice, na jakim y=...
bedzie ona lezała?
15 lis 18:46
ocotutajchdozi: Tfu tfu tfu.... Jak ognisko lezy na osi symetrii

Ono gdzies lezy na paraboli a nie osi
symetrii.
15 lis 18:47
15 lis 18:50
kochanus_niepospolitus:
Wierzchołek to punkt przecięcia się paraboli i osi symetrii.
Ognisko leży 'wewnątrz' paraboli, na osi symetrii.
Kierownica jest poniżej wierzchołka paraboli (zakładając że ramiona skierowane do góry) i jest
prostopadła do osi symetrii.
15 lis 18:50
Jerzy:
Dla paraboli: y = ax
2 + bx + c
Masz:
W = (p,q)
Ognisko: F = (p;q + l)
Kierownica: y = q − l
15 lis 18:52
ocotutajchdozi: Tak, faktycznie. Przepraszam, nie ogarnąłem

Wierzcholek wychodzi (5,−2). Oś symetrii to x=5.
Czyli ogniskowa jest w odległości takiej samej od wierzchołka jak kierownica od wierzchołka
tylko w drugą stronę.
Teraz jak jedno z nich obliczyć?
15 lis 18:53
ocotutajchdozi: Jerzy, skąd się taki parametr wziął?
15 lis 18:53
Jerzy:
Masz wzory , które Ci podalem.
15 lis 18:54
15 lis 18:55
ocotutajchdozi: Matko, dziekuje Wam bardzo. To mi ratuje dupe

!
15 lis 18:58
Mila:
Nic Cię nie uratuje, gdy zostaniesz zablokowany
15 lis 19:23
ocotutajchdozi: Dlaczego mam zostać zablokowany

?
15 lis 20:48
ocotutajchdozi: Mam jedno pytanko, gdy parabola "leży", czyli na przykład oś symetrii jest y=... zamiast x=....
to te wzory również się zachowują dobrze, czy coś trzeba zmienić w nich?
16 lis 20:11
ocotutajchdozi: Po prostu trzeba podmienić za iksa igrek, czy nie?
16 lis 20:12