ln n | ||
∑ | ||
n2 |
ln n | |
jest ciągiem malejącym (sprawdź!). | |
n2 |
ln 2k | k | |||
Szereg ∑2k | = ln 2 ∑ | jest zbieżny, | ||
(2k)2 | 2k |
ln n | ||
więc szereg ∑ | też jest zbieżny. | |
n2 |
log n | ||
∑ | ||
n2√n |
log n | |
widać że jest to ciąg malejący gdyż funkcja kwadratowa rośnie dużo szybciej | |
n2√n |
log 2k | k*log(2) | k*2k | ||||
∑ | *2k=2k* | =log(2)* | = | |||
22k√2k | 252k | 252k |
k | |
*log(2) | |
232k |
k | ||
Szereg ∑ | *log(2) jest zbieżny, więc na mocy kryterium o zagęszczaniu szereg | |
232k |
log n | ||
∑ | także jest zbieżny. | |
n2√n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |