Na podstawie definicji oblicz f '(Xo)
Victor: Na podstawie definicji oblicz f '(x0) jeżeli:
f(x)= x2 sin(x−2) ; x0=2
31 sty 13:13
Edek: f ' (x)= 2xsin(x−2)+x2cos(x−2)
f ' (2)= 2*2s*sin0+22*cos0= 4
31 sty 13:15
31 sty 13:21
Edek: no tak masz rację wynik oczywiście wyjdzie ten sam tylko innym sposobem wówczas do tego
dochodzimy
31 sty 13:31
Edek: f(2)=0
f(2+h)=(2+h)
2sin(2+h−2)=(4+4h+h
2)sin(h)
| | (4+4h+4h2)sin(h) | | sin(h) | |
f'(2)= |
| = | h→0 |
| =1 | = 4+4h+h2
|
| | h | | h | |
a nasze h→0
czyli f'(2)=4
31 sty 13:37
Victor: Dzięki wielki
31 sty 13:45
agata:
29 kwi 22:14
agata: oblicz f(−2), f(0), f(5) jeśli
−x dla x ≤ 0
f(x)= x + 1 dla x∊(0,5)
x2 dla x≥≥
29 kwi 22:16