geometria
Ania: Dany jest równoległobok o bokach wynoszących 6cm,10cm oraz kącie o mierze 120*, Oblicz:
a) długośc obu wysokości
b)długośc krótszej przekątnej tego równoległoboku
15 lis 17:52
PW:
coooooo
15 lis 17:55
kochanus_niepospolitus:
Rysunek chociaż zrobiłaś? Zaznaczyłaś wysokość

Wskazówka: wysokość wyliczysz z funkcji trygonometrycznej sinus dla kąta (180−120) = 60
o
Wskazówka 2: długość krótszej przekątnej wyliczysz z tw. cosinusów dla kąta 120
o
15 lis 17:57
kochanus_niepospolitus:
a drugą wysokość obliczysz znając jedną, wyliczając pole równoległoboku.
15 lis 17:57
Eta:

Z trójkątów "ekierek" o kątach 30
o,60
o,90
o
ha=3
√3 ,
hb=5
√3 i
e=
√(5√3)2+12=
√76= 2
√19
i po b
ólu
15 lis 19:02