ciągi
Paweł: Wykaż, że podany ciąg jest ciągiem arytmetycznym:
a)an= n+2/6
15 lis 17:37
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem

badasz wartość wyrażenia:
a
n+1 − a
n
jeżeli będzie to stała (nie będzie 'n' ) to masz ciąg arytmetyczny
15 lis 17:38
the foxi: w ciągu arytmetycznym różnica a
n+1−a
n jest stała
| | 2 | | 2 | |
an+1−an=n+1+ |
| −n− |
| =1 |
| | 6 | | 6 | |
15 lis 17:39
Paweł: | | n+2 | |
@kochanusniepospolitus: Chodzi mi głownie o an+1, ponieważ an= |
| , to czy an+1= |
| | 6 | |
powinno wyglądać tak i dopiero obliczyć, czy źle podstawiłem?
15 lis 17:45
kochanus_niepospolitus:
tak
| | 2 | |
ale widzisz ... tak zapisałeś an, że myśleliśmy że on ma postać an = n + |
| |
| | 6 | |
Używaj nawiasów
15 lis 17:46
Paweł: Okej dzięki za wszystko!
15 lis 17:51