granice funkcji
martusia: hej, zgubiłam się w taki przykładzie z granic limx−>3
√x+13−2√x+1x2−9
zaczęłam metodą mnożenia przez sprzężenie, ale nie wychodzi

proszę o pomoc
15 lis 17:27
kochanus_niepospolitus:
pokaż jak liczysz
15 lis 17:28
kochanus_niepospolitus:
coś czuję że będzie trzeba liczyć granicę lewo i prawostronną
15 lis 17:29
martusia: pomnożyłam przez u{√x+13}+2√x+1} mianownik i licznik i w następnym kroku ze wzoru
skróconego mnożenia wyszło mi
x+13 − 4x−4(x+3)(x−3)( p{x+13+2√x+1)
15 lis 17:34
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
zapisuj ułamki za pomocą U .. |
| , a nie u ... 1√2 , wtedy jest to o wiele |
| | √2 | |
bardziej czytelne
15 lis 17:34
kochanus_niepospolitus:
jest to zupełnie zbyteczne w tej granicy:
| | √x+13 − 2√x+1 | | 0 | |
lim x−>3 |
| = [ |
| ] = 0 |
| | x−9 | | −6 | |
brak symbolu nieoznaczonego
15 lis 17:36
kochanus_niepospolitus:
... aaaa ... w mianowniku jest x
2 − 9
15 lis 17:37
kochanus_niepospolitus:
no to zauważ, że jak to zrobiłaś to w liczniku masz:
−3x + 9 = −3(x−3)
skracasz i już nie ma symbolu nieoznaczonego
15 lis 17:37
martusia: | x+13−4x−4 | |
| |
| (x+3)(x−3)(√x+132√x+1 | |
15 lis 17:38
martusia: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
15 lis 17:42
martusia: dziękiiiii

przeoczyłam to
15 lis 17:42
martusia: mam jeszcze jedno pytanie, bo teraz w liczniku mam −3 a w mianowniku 0, wiec powinna być
nieskonoczosc a odpowiedź mam inną
15 lis 17:43