oblicz prawdopodobieństwo
Anna: W urnie znajduje się 15 losów loterii fantowej, z których 10 jest pustych, a 5 wygrywających. Z
urny wyciągamy
jednocześnie cztery losy. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wyciągniętych losów:
a) dokładnie 2 są wygrywające,
b) co najmniej jeden jest wygrywający,
c) co najwyżej jeden jest wygrywający.
Wydaje mi sie że zacząć trzeba tak:
Ω=20! / 4!*16!= 4845
a) 5!/2!*3! * 10!/2!*8! = 450
P(A)=450/4845=30/323
Czy to jest dobrze? I jak zrobić kolejne przykłady?
15 lis 17:21
kochanus_niepospolitus:
Aniu ... trochę dużo tych zadań dajesz, nie uważasz

Skąd ta Ω

I dlaczego masz
20! skoro jest tylko 15 losów
15 lis 17:23
Anna: To jest pierwsze zadanie jakie dodałam, więc nie rozumiem w czym problem. A z tym 20! to się
pomyliłam, prawda.
15 lis 17:26
Anna: Ω=15! / 4!*11!= 1365
A=a) 5!/2!*3! * 10!/2!*8! = 450
P(A)=450/1365=30/91
Tak? Czy kompletnie nie o to chodzi?
15 lis 17:31
kochanus_niepospolitus:
| | 20! | |
Ω = |
| = 20*19*18*17 |
| | (20−4)! | |
15 lis 17:32
Anna: Nie rozumiem skąd się wzięło to: "10*9*5*4"
15 lis 17:39
kochanus_niepospolitus:
Uwaga ... moja Ω została zbudowana tak, że KOLEJNOŚĆ MA ZNACZENIE

A = 10*9 *5*4 *
x <−−− losujemy jeden z 10 wygrywających, później jeden z 9, później
jeden z 5 pustych i na koniec jeden z 4 pustych
a następnie to wszystko mnożymy przez 'tajemnicze'
x czyli ilość różnych ułożeń tych
| | | |
czterech losów, która wynosi | = 6 |
| | |
Bo mamy:
W W Z Z
W Z W Z
W Z Z W
Z W W Z
Z W Z W
Z Z W W
15 lis 17:42
Anna: A skąd wiemy, że ma znaczenia? Myślałam, że jak ciągniemy jednocześnie to właśnie nie ma. Temu
inaczej zaczęłam robić.
15 lis 17:49
kochanus_niepospolitus:
Powiem Ci tak:
To czy ma znaczenie czy nie, to bez różnicy

W każdym zadaniu licz tak jakby miało znaczenie − wynik dostaniesz dobry
15 lis 17:55
Anna: Jak policzę z kombinacji bez powtórzeń i z wariacji bez powtórzeń no to chyba nie wyjdzie mi to
samo
15 lis 18:04
Jerzy:
Wynik zawsze wyjdzie taki sam, tylko trzeba konsekwentnie trzymać się jednego wariantu
( kolejność ma znaczenie lub nie ma znaczenia )
15 lis 18:06
kochanus_niepospolitus:
Tak naprawdę, lepiej zawsze trzymać się tego, że kolejność jest istotna, bo nigdy nie będziesz
musiała się wtedy zastanawiać czy jest istotna czy nie.
Natomiast w momencie w którym w zadaniu jest istotna kolejność, a Ty byś jej nie uwzględniła,
wtedy wynik by Ci wyszedł błędny.
15 lis 18:09