geometria
Ania: Pole czworokąta podobnego do danego czworokąta w skali 1:3 jest o 160cm2 mniejsze od pola
danego czworokąta. Oblicz pole każdego z tych czworokątów.
15 lis 17:08
===:
x=3(x−160) itd
15 lis 17:19
PW: Trzeba wykorzystać twierdzenie;
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
Jeżeli większe pole jest równe P, to mniejsze jest równe...
15 lis 17:20
Ania: coooooo
15 lis 17:20
kochanus_niepospolitus:
Skoro pole jest mniejsze o 160cm2 od pola czworokąta która ma 3−krotnie większe boki to:
9Pm = Pd
Pd = 160 + Pm
więc:
9Pm = Pm + 160
8Pm = 160
Pm = 20 cm2
15 lis 17:21