matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykazać z definicji że istnieje granica
gekon:
wykazać że istnieje granica z definicji:
2n
lim n−−>
∞
=
=0
n
3
+1
2n
robię tak ∀ε>0 ∃n
0
∊N ∀n∊N n>n
o
→ |
−0|<ε
n
3
+1
2n
|
|<∊
n
3
+1
i co dalej zrobić? bo muszę tak jak by "uzyskać n po jednej stronie"? lecz kiedy n jest w dwóch miejscach nie wiem jak to zrobić.
15 lis 16:50
kochanus_niepospolitus:
2n
2n
2
zauważ, że
<
=
n
3
+1
n
3
n
2
2
więc wystarczy, że N = [(
)
1/2
]
ε
15 lis 17:01
gekon:
2
2n
Czy chodzi o to że
<ε , czyli za tą wcześniejszą liczbę
n
2
n
3
+1
mógłbym teoretycznie podstawić każdą która jest większa od niej?
15 lis 17:10