statystyka opisowa - miary zróżnicowania
kate: Zbadano 400 małżeństw pod względem liczby dzieci (cecha X) i czasu trwania małżeństwa (cecha
Y). Wiedząc, że średnia arytmetyczna dla kwadratów cechy Y wynosi 116 oraz że średnia
arytmetyczna cechy X wynosi 2,5, średnia arytmetyczna cechy Y wynosi 10 i S(x)=0,75, ocenić
pod względem której cechy małżeństwa są bardziej zróżnicowane.
Jak się zabrać za to zadanie? Nie wiem, co oznacza ta średnia arytmetyczna dla kwadratów cechy
Y, jak to zapisać? Podejrzewam, że zadanie jest banalne, ale nie mogę wpaść. Z góry dziękuję
za odpowiedzi
15 lis 16:19
kochanus_niepospolitus:
EY2 = 116
EY = 10
EX = 2,5
15 lis 16:35
kochanus_niepospolitus:
Wyznaczając odchylenie standardowe jesteś w stanie określić, która cecha ma większe
zróżnicowanie: im większe odchylenie standardowe tym większe zróżnicowanie (warto by było
jeszcze podzielić przez EX i EY co by to miało ręce i nogi).
15 lis 16:38
kate: co to jest EY2? wiem, że mam policzyć odchylenie standardowe, ale nie wiem, co mam dane, jak z
tego wyliczyć to odchylenie? bo skoro oznaczyłaś/eś EY średnią arytmetyczną Y to do kwadratu
daje 100, a nie tak jak jest podane w zadaniu 116
15 lis 17:02
kochanus_niepospolitus:
Var(X) = E(X2) − (EX)2
Zapisując EY2 chodziło oczywiście o E(Y2)
15 lis 17:15
kate: czyli wariancja wyniesie 16, a odchylenie 4 dla cechy Y? Dobrze myślę?
15 lis 17:32
kochanus_niepospolitus:
dobrze
15 lis 17:39
kate: ok, to dziękuję serdecznie za pomoc!
15 lis 17:43