Równanie modulo
Idempotentne: Witam
Jak rozwiązać równanie:
5x2 + 10 = 3
Gdy dodawanie jest modulo 11
Wiem, że modulo 11 to reszta z dzielenia przez 11, czyli mamy zbiór {0,1,...,9,10}
Rozwiązania muszą należeć do tego zbioru? Bo jeśli tak to rozwiązaniem może być np. 5
Chyba, że robi się jakoś inaczej
15 lis 15:28
Mila:
5x2+10=3 /+1
5x2=4(mod(11) /*9
1x2=3(mod11)
x=5+11k lub x=6+11k,
15 lis 17:50
Idempotentne: Ojej, co tu się stało
15 lis 18:19
kochanus_niepospolitus:
10 + 1 = 11 = 0 (mod 11)
5*9 = 45 = 44 + 1 = 1 (mod 11)
4*9 = 36 = 33 + 3 = 3 (mod 11)
z tego skorzystała Mila
15 lis 18:22
Idempotentne: Dziękuję Wam za odpowiedzi.
Jeszcze pytania co do ostatniej linijki
x2=3(mod11)
ma rozwiązania
x=5+11k lub x=6+11k,
Te rozwiązania to po prostu w pamięci do kwadratu podnosimy kolejne liczby od 0 do 10?
11k jest konieczne?
Może głupie pytania ale nie miałem takich przykładów tłumaczonych
15 lis 18:31