rzut punktu na prostą
siemanero: 8. Znajdź rzut punktu (p,q) na prostą o równaniu x + y + 1 = 0.
problem tkwi, że korzystam ze wzoru rzutu wektora (p,q) na prostą, tego z iloczynem skalarnym.
Jednak wzór ten prowadzi wektor na prostą, która przechodzi przez (0,0). Ta prosta przechodzi
przez (−1,0) i (0,−1). Nie wiem jak to dokończyć, czy w ogóle to dobra metoda? Musiałbym na
końcu odjąć np wektor (−1,0)? Bo próbowałem i coś graficznie się nie zgadza. A jeżeli źle
myślę to proszę o ludzkie rozwiązanie. Pozdr
15 lis 15:06
Jerzy:
Prostopadła: y = x + k
przez punkt P(p,q):
q = p + k ⇔ k = q − p
y = x + q − p
teraz równanie: x + q − p = − x + 1 , obliczasz xp , potem yp
15 lis 15:12