help
Kot: Podać liczbę rozwiązań układu
NWD(x, y) = 29
3x + 5y = 1276
15 lis 13:51
3Silnia&6: NWD(x,y) = 29
czyli liczby x,y sa posatci 29a, 29b
x = 29a,
y= 29b, gdzie a,b sa calkowite
3*29a+5*29b = 29*44 / 29
3a + 5b = 44
mozna teraz wypisac rozwizania
5b <44 ⇒ b≤ 8
podstaw kolejno za b te wartosci i sprawdz czy istniej e calkowite a
15 lis 13:59
Adamm: 5=3+2
3=2+1
1=3−2
1=3−(5−3)
1=2*3−5
x=1276*2
y=−1276
to jedno z rozwiązań
x=1276*2+5*t
y=−1276−3*t
NWD(1276*2+5*t, −1276−3*t) = NWD(t, 1276)
(tutaj założenie, 29|t, 44 nie może dzielić t, czyli)
t=29(44u+r) gdzie r∊{1; 2; 3;...; 43}
15 lis 14:02
Adamm: czyli istnieje nieskończenie rozwiązań, bo takie w sumie było pytanie
15 lis 14:04