zbadaj ograniczoność i określ kresy
kamil: zbiór
Wiemy że 2 pierwsze wyrazy będą największe i najmniejsze, gdyż wraz ze wzrostem n−ów maleje ten
ułamek. więc
kres górny to =2
co za tym idzie jest to zbiór ograniczony
ujdzie dowód że to zbiór ograniczony
15 lis 12:05
Jerzy:
a
1 = 2
| | n + 1n | | 1+ 1/n | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = 1 |
| | n | | 1 | |
15 lis 12:10
Jerzy:
Sorry , to jest źle.
15 lis 12:11
Kamil: Ja źle zrobiłem?
15 lis 13:21
Kamil: Ups. W 1 poście powinien byc −1 do potegi n+1
15 lis 13:23
Jerzy:
Ile wynosi zatem wyraz drugi ?
15 lis 13:29
15 lis 13:30
Jerzy:
Tak, masz dobrze.
Trzeba by jeszce pokazać,że pozostałe wyrazy zbiegają sie do 1.
15 lis 13:40