rzut ukośny
frustracja: Z wysokości h= 30m wykonany jest ukośnie do góry rzut pod kątem α=30 stopni do poziomu z
szybkością v0=15 m/s.
Na jaką maksymalną wysokość wzniesie sie ciało i jak daleko doleci?
15 lis 11:46
Pytający:
v
0=15 [m/s]
g≈9,81 [m/s
2]
| | 15√3 | |
vx(t)=v0*cos(30o)= |
| [m/s] |
| | 2 | |
| | 15 | |
vy(t)=v0*sin(30o)−gt= |
| −gt [m/s] |
| | 2 | |
| | 15√3 | |
x(t)=t*vx(t)= |
| t [m] |
| | 2 | |
| | gt2 | | 15t−gt2 | |
y(t)=y0+t*v0*sin(30o)− |
| =30+ |
| [m] |
| | 2 | | 2 | |
Ciało osiągnie maksymalną wysokość y
max po czasie t
w, gdy v
y=0, czyli:
| | 15 | | 15 | |
0= |
| −g*tw ⇒ tw= |
| [s] |
| | 2 | | 2g | |
| | 15tw−gtw2 | | | | 225 | |
ymax=30+ |
| =30+ |
| =30+ |
| ≈52,94 [m] |
| | 2 | | 2 | | 8g | |
Całkowity czas lotu t
c:
gt
c2−15t
c−60=0
Δ=225+240g
| | 15+√225+240g | |
tc= |
| ≈3.35 [s] |
| | 2g | |
Maksymalna odległość:
| | 15√3 | | 15√3 | | 15+√225+240g | |
xmax= |
| tc= |
| * |
| ≈43.56 [m] |
| | 2 | | 2 | | 2g | |
15 lis 13:33