złożoność funkcji
kamil: Określ o ile istnieje złożoność funkcji g◯f gdzie
f(x)=sinx oraz g(x)= 1+3x−7
moim zdaniem istnieje złożoność i wygląda tak:
g(f(x))= 1+3sinx−7
czy coś jeszcze w tym zadaniu trzeba zrobić?
i o co chodzi w tym "okreś o ile istnieje". więc kiedy nie istnieje złożoność funkcji?
15 lis 11:09
Jerzy:
Zbiór wartości funkcji f(x) musi sie zawierać w dziedzinie funkcji g(x)
15 lis 11:12
kamil: czyli tu istnieje bo zbiór wartości sinx znajduje się w dziedzinie 1+3x−7 której dziedzina
∊R
15 lis 11:15
Jerzy:
Tak.
15 lis 11:18
kochanus_niepospolitus:
tak
15 lis 11:18
kamil: a gdyby było coś takiego
f(x)=lnx i g(x)=sinx
złożenie f(g(x))= ln(sinx)
czli takie złożenie nie istnieje bo zbiór wartości sinusa nie pokrywa się całkowicie z
dziedziną lnx?
15 lis 11:27
5-latek: kamil a czy istnieje zlozenie f(g(x))?
15 lis 11:27
kamil: sinus ma dziedzinę ∊R więc f(g(x)) też istnieje
oczywiście zastosowałem funkcję z pierwszego postu
15 lis 11:29
5-latek: Tak i odpowiedz na Twoje ostatnie pytanie tez tak
15 lis 11:31
15 lis 11:41