Pytanie
aaa: | | 7 | | 3 | | 1 | |
Mamy wielomia x3 − |
| x2 − |
| x− |
| . Mam go rozłożyć na czynniki. |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
Jeżeli mnoże razy 6 to koncowy wielomian wychodzi (6x−1)(x+1)(x−2) czy to jest dobry wynik czy
trzeba podzielić przez 6

?
15 lis 10:40
kochanus_niepospolitus:
niestety nie −−− zauważ, że wyszło Ci, że dla x=−1 wielomian przyjmuje wartość 0 co jest
nieprawdą:
W(−1) = −1 − 7/6 + 3/2 − 1/3 < 0
15 lis 10:45
aaa: czyli szukam miejsca zerowego z tej postaci co była w poleceniu

? szukam podstawiam dzielniki
| | 1 | |
|
| i nie pasuje. Jak powinienem zacząć je robic  |
| | 3 | |
15 lis 10:47
Jerzy:
| | 6x3 − 7x2 − 9x − 2 | |
W(x) = |
| |
| | 6 | |
W(2) = 0
15 lis 10:52
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W(x) = |
| (x + |
| )(x + |
| )(x − 2) |
| | 6 | | 3 | | 2 | |
15 lis 10:54
aaa: i teraz licze góre dzieląc ją przez x−2 ?
15 lis 10:54
Jerzy:
Pomyłka:
| | 1 | |
W(x) = |
| (x − 2)(3x + 1)(2x + 1) |
| | 6 | |
15 lis 11:01
aaa: dziękuje widzę swoje błędy już
15 lis 11:12