teoria liczb
algebra:
Jak obliczyc reszte z dzielenia 125342 przez 13, czyli r13(125342), korzystajac z
Malego Twierdzenia Fermata?
Jezeli p jest liczba pierwsza i a calkowite t. ze p nie dzieli a, to p |ap−1−1.
15 lis 10:25
algebra: ?
15 lis 11:58
3Silnia&6: I sposob
125342 = (53)342 = 51026 = 25513
25 ≡ −1(mod 13)
25513 ≡ (−1)513(mod 13) ≡ −1(mod 13)
II: tw. Fermata
51026 = 585*12+6 ≡ 56 (mod13) ≡ (−1)(3) (mod13)≡ −1(mod13)
15 lis 13:39
algebra: Nie rozumiem nic
15 lis 14:23
algebra:
W ktorym miejscu korzystamy z tego twierdzenia?
15 lis 18:09
algebra: ?
15 lis 21:48
Mila:
25=1*13+12
52=12(mod13)
54=625=48*13+1⇔
54=1(mod13)
125342=51026=51024*52=(54)256*52
125342=1*12(mod13)=12(mod13)
15 lis 22:52
Mila:
Obliczanie reszty z dzielenia tw. Fermata
ap−1≡1(mod p)
125342=51026
513−1≡1(mod13)⇔512=1(mod13)
1026=12*85+6
51026=(512)85*56≡(512)85*54*52
54=1(mod13)
52=12(mod13)
51026≡1(mod13)*1(mod13)*12(mod13)≡12(mod13)
15 lis 23:24
algebra:
Dziekuje.
1) Czyli tutaj: a=5, p=13 oraz 13 nie dzieli 5 ?
2) Ten fragment na rozowo, powinien byc tak jak jest, czyli 512=1(mod13) czy
512≡1(mod13)?
3) I ten fragment na rozowo to twierdzenie Fermata?
16 lis 12:47
algebra: ?
16 lis 19:37
Mila:
Tak, lepiej ≡. Znak =, też może być, bo jest napisane, że chodzi o modulo.
Zobacz, jakie wymagania były na ćwiczeniach.
Przeczytaj uważnie twierdzenie, dokładnie masz napisane.
16 lis 19:47