calka
Asymptociarz: Cześć, gdzie tu jest błąd?
| | 1 | | x | | 1 | | x | |
∫xarctgxdx = ∫x*( |
| )'dx = |
| −∫ |
| dx = |
| − arctgx + C |
| | 1+X2 | | 1+x2 | | 1+x2 | | 1+x2 | |
15 lis 10:00
kochanus_niepospolitus:
przy pierwszym znaku
=
| | 1 | |
od kiedy arctgx = ( |
| )'  |
| | 1+x2 | |
15 lis 10:02
kochanus_niepospolitus:
| | x2 | | x2 | | 1 | |
∫xarctgx dx = |
| arctgx − ∫ |
| * |
| dx = |
| | 2 | | 2 | | 1+x2 | |
| | x2 | | 1 | | 1 | |
= |
| arctgx − |
| ∫1 − |
| dx = |
| | 2 | | 2 | | 1+x2 | |
| | x2 | | x | | arctgx | |
= |
| arctgx − |
| + |
| + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 lis 10:04
kochanus_niepospolitus:
sprawdzenie
| | x2 | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
F'(x) = xarctgx + |
|
| − |
| + |
| * |
| = xarctgx |
| | 2 | 1+x2 | | 2 | | 2 | | 1+x2 | |
15 lis 10:05
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
.... = |
| x2*arctgx − ∫x |
| dx |
| | 2 | | 1 + x2 | |
15 lis 10:05
Asymptociarz: No tak.. to pochodna arctgx to tyle co napisałem, a nie pochodna tego ułamku.... A da się
wyrazić arctgx jako pochodną?
15 lis 10:06
kochanus_niepospolitus:
v' = x ; u = arctgx
tak podstawiasz do wzoru na całkę przez części
15 lis 10:15
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... na pewno tak się podstawiało przy całkowaniu przez części

∫ f'*g dx = f*g − ∫ f*g' dx
15 lis 10:16
Jerzy:
kochanus ...on pytał o coś innego

Ja sie z czymś takim nie zetknąłem.
15 lis 10:17
Jerzy:
Zacina mi się klawisz z dwójką
15 lis 10:18
kochanus_niepospolitus:
oczywiście, że arctgx można wyrazić jako pochodną jakiejś funkcji a konkretniej funkcji:
| | ln(x2+1 | |
h(x) = xarctgx − |
| |
| | 2 | |
15 lis 10:19
Jerzy:
Nie mąć mu w glowie
15 lis 10:20
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... zadał takie (trochę głupie) pytanie, to mu odpowiedziałem
15 lis 10:33