Zmienne losowe dyskretne (statystyka)
bliźniak: Zmienne losowe dyskretne (statystyka)
Dawno mnie tu nie było, wracam bo mam problem z pewnym zadaniem:
Myśliwy ma 3 naboje i strzela do momentu trafienia do celu lub do momentu wystrzelenia
wszystkich naboi. Liczba wystrzelonych naboi jest zmienną losową. Podać rozkład tej zmiennej
losowej wiedząc, że prawdopodobieństwo trafienia do celu przy każdym strzale jest równe 0,8.
Obliczyć wartość oczekiwaną, wariancję, odchylenie standardowe, modę (dominantę) i medianę.
Z medianą mam problem.
Moje rozwiązanie całej reszty zadania:
Tabela z prawdopodobieństwami
xi 1 2 3
pi 0,8 0,16 0,4
Dystrybuanta: (Normalnie zrobiłbym klamrę, ale tutaj się nie da więc przedstawię tak)
F(X)= 0 dla x<1
F(X)= 0,8 dla 1≤ x<2
F(X)= 0,96 dla 2≤x<3
F(X)= 1 dla 3≤x
Wartość oczekiwana
EX = ∑ (xi pi)
i
EX=1*0,8+2*0,16+3*0,4 = 1,24
EX2 = ∑ (xi2 pi)
i
EX=1*0,8+22*0,16+32*0,4 = 1,8
Wariancja:
D2X=EX2−(EX)2
D2X=1,8−(1,242) = 0,2624
Odchylenie standardowe:
DX=√D2X
DX=√0,2624=0,51
Moda xD = 1 (Bo "P(X=1)" jest największe)
Jak się w takich zadaniach liczyło medianę?
31 sty 12:55
bliźniak: Ehh − nie było pytania ;)
Mediana
XM = 1
Bo
P(X≤1) = 8 ≥ ½
P(X≥1) = 1 ≥ ½
Męczyłem się z tym "bardzo trudnym problemem" chyba z godzinę ...
31 sty 12:58
al: W Tabeli prawdopodobieństwa drobny błąd:
x | 1 | 2 | 3
p | 0,8| 0,16| 0,04
bo 0,8+0,16+0,04=1
Wartość oczekiwana też drobny błąd:
EX=1*0,8+2*0,16+3*0,04 = 1,24
27 kwi 13:07
TomaszWhite91: Możesz podać jak obliczyłeś te wartości 0,8; 0,16 i 0,04?
15 kwi 19:30
TomaszWhite91: 0,8 w pierwszym, że będzie sukces to logiczne

bo jest 0,8 szans, ale w drugim strzale
bierzemy 0,8 * 0,2 = 0,16?
W trzecim 0,16 z drugiego znowu mnożymy 0,2?
15 kwi 19:44