parzystość funkcji
czesc: Czy funkcja parzysta musi mieć na całej dziedzinie zależność że dla przeciwnych argumentów
wartości są takie same?
Czy funkcja nieparzysta musi mieć na całej dziedzinie zależność że dla przeciwnych argumentów
wartości są przeciwne?
15 lis 09:29
Jerzy:
Tak.
15 lis 09:30
kochanus_niepospolitus:
tak
15 lis 09:30
5-latek: Parzysta f(−x)= f(x) wiec
nieparzysta f(−x)= −f(x) wiec
15 lis 09:33
PW: A co rozumiesz po pojęciem "na całej dziedzinie"? Na wszelki wypadek powiedzmy:
Nie musi to być cały zbiór R (liczb rzeczywistych). Może mieć "dziury" lub być tylko pewnym
przedziałem. Warunek jest jeden: dziedzina musi być symetryczna względem liczby 0.
15 lis 09:41
czesc: sprawdź parzystość funkcji
sprawdzam parzystość
| | 3x | | −3x | |
f(x)= |
| = |
| =−f(−x) |
| | 5x+5−x | | 5−x+5x | |
wniosek: jest nieparzysta.
dobrze przerowadzony dowód?
15 lis 09:43
kochanus_niepospolitus:
źle ... ale wniosek poprawny
| | −3x | |
f(−x) = |
| ≠ f(x) |
| | 5x + 5−x | |
| | 3x | |
−f(−x) = |
| = f(x) |
| | 5x + 5−x | |
funkcja jest nieparzysta
15 lis 09:52
Jerzy:
| | 3(−x) | | 3 | |
f(−x) = |
| = − |
| = − f(x) |
| | 5x + 5−x | | 5x + 5−x | |
15 lis 09:52
Jerzy:
Oczywiście tam w liczniku ma być 3x
15 lis 09:53
czesc: dzieki
15 lis 09:54
PW: Napisałbym jeszcze na wstępie, że dziedziną jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
15 lis 09:56