matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbieżność szeregu
Kamil:
n+2
∑ (
)
n
2
n+5
n+2
n+2
n+5−3
−3
lim n→
∞
n
√
(
)
n
2
=(
)
n
=(
)
n
=(1+
)
n
=
n+5
n+5
n+5
n+5
−3
[(1+
)
n
+
5
]
n
n+5
n+5
n
lin n→
∞
=1
n+5
−3
lim [(1+
)
n
+
5
]
n
n+5
=e
−
3
n+5
e
−
3
<1
n+2
Na mocy kryterium Cauchiego szereg ∑ (
)
n
2
jest zbieżny.
n+5
Dobrze zrobione?
15 lis 09:21
Jerzy:
Dobrze.
15 lis 09:24