alg
asd:
3√−1+i jak to obliczyc ?
14 lis 23:39
5-latek: Patrzysz na to i widzisz ze liczba −1+i lezy w drugiej cwairtce
Modul to przeciez od razu |z|=
√2
| | 3 | |
wobec tego tez od razu φ= |
| π |
| | 4 | |
teraz wzor na pierwiastkowanie zastosuj
15 lis 00:06
jc: Zwyczajnie. |−1+i| =
√2. arg(−1+i) = 3*45
o
| | 1+i | |
Jedno z rozwiązań = 21/6 |
| |
| | √2 | |
Wszystkie rozwiązania uzyskujesz mnożąc posiadane rozwiązanie
przez 3 pierwiastki 3 stopnia z jedności, czyli przez liczby:
15 lis 00:08
jc: Dobry wieczór 5−latku.
Jakie znaczenie ma ćwiartka, w której leży liczba?
15 lis 00:09
5-latek: Dobry wieczor
jc 
tak sie nauczylem .
15 lis 00:11
jc: Zawsze postępujemy tak samo, niezależnie w której ćwiartce leży liczba.
No, może z zerem jest inaczej, ale z zerem jest najłatwiej.
15 lis 00:16
5-latek: jc w ksiazce pod redakcja E. Otto tez patrza ktora cwiartka i licza argument z
tangensa
Z niej sie uczylem
15 lis 00:23
jc: Jak się liczy argument z tangensa? Możesz poprosić komputer
wpisując atan2(x,y). Z tablic teraz raczej nikt nie korzysta.
15 lis 00:25
5-latek: tak domyslam sie
dzisiaj ktos wstawil nawet taki przyklad gdzie z tangensa poszlo latwo .
15 lis 00:32
jc: "Z tangensa" to jakiś żargon. Pierwszy raz widzę.
15 lis 00:41
15 lis 00:44
5-latek: a liczba byla taka \z= 2+
√3+i
| | 1 | |
tgφ= |
| = 2−√3 a to np wiem ze φ= 15 0 |
| | 2+√3 | |
15 lis 00:48