matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdź liczbę k
Kamila:
Wiedząc, że reszty z dzielenia wielomianów 2x
4
− x
3
− 4x
2
− 7x − 3 oraz 2x
4
− x
3
− x
2
+ 13x − 10 przez dwumian x+k są takie same, znajdź liczbę k . Proszę o dokładny opis jak rozwiązać to zadanie! z góry dziękuję
31 sty 12:38
Edek:
2k
4
−k
3
−4k
2
−7k−3=2k
4
−k
3
−k
2
+13k−10 3k
2
+20k−7=0 Δ=400+84=484
√
Δ
=22
−20−22
k
1
=
=−7
6
−20+22
k
2
=
=
1
3
6
31 sty 13:14
Kamila:
dziękuję bardzo !
31 sty 14:44