Czy jest grupą
ktoś: Przyjmijmy X = { z∊C: |z|≥1 }. Czy X jest grupą w relacji do mnożenia liczb zespolonych?
Jak to robić?
Mam przyjąć, że przykładowo dla warunku 1. łączności z1*(z2*z3) = (z1*z2)*z3
z1 = a + bi
z2 = c + di
z3 = e +fi
?
I robić to w taki sposób?
(a + bi)[(c+di)(e+fi)]
Czy jednak zostać przy samych literach z.
14 lis 22:18
Adamm: 1. jest wewnętrzne
2. łączne też (bo samo mnożenie liczb zespolonych jest)
3. element neutralny e=1 jest
4. z*z−1=e to z−1=1/z∊ℂ czyli element odwrotny też jest
czyli jest to grupa
14 lis 22:21
ktoś: Czyli mogę działać na z i nie muszę zamieniać tego na przykładowe a+bi co utrudnia sprawę? Z
tego co napisałeś to rozumiem, że tak
14 lis 22:24
ktoś: Mam jeszcze pytanie niezwiązane z tym zadaniem, ale związane z grupami
Czy (R,#, ∆) jest ciałem, gdzie dla każdego x,y z R, x#y= x+y+1 i x∆y = xy+x+y?
(R,#, ∆)
A zatem co oznaczają # i ∆?
Nigdzie nic nie znalazłem co to może być. Jest to coś na wzór * (działania dwuargumentowego)
tylko zapisane w innej postaci?
15 lis 00:50
jc: To zwykłe działania, tylko liczby nazywasz inaczej (masz po prostu izomorfizm).
f(x) =x+1
f(x#y)=f(x)+f(y)
f(xΔy)=f(x)f(y)
15 lis 01:02
PW: Dla ścisłości: w zadaniu pierwszym element odwrotny do
z∊X nie zawsze należy do X, na
| | 1 | |
przykład dla z=5 leżącego poza kołem jednostkowym element odwrotny |
| leży we wnętrzu |
| | 5 | |
koła.
Co by było gdyby rozpatrywać jako X zbiór punktów leżących tylko na okręgu jednostkowym?
15 lis 09:35
Ktoś : Czyli nie jest to grupa?
15 lis 10:12
Adamm: no tak
element odwrotny nie należy dla |z|>1
czyli to nie jest grupa tak jak powiedziałeś
15 lis 12:05