skomplikowane
Dobra: oblicz granice
lim (x2/(x+5) − (x) )
x−> −∞
14 lis 22:17
kkk: ∞
14 lis 23:10
kkk: rozumiem ze pod kreska to caly mianownik ?
14 lis 23:11
kkk: jeżeli nie to x2/(x−5) − x gdzie x−>−∞ = −5
14 lis 23:15
kochanus_niepospolitus:
kkk a niby dlaczego?
| | x2 | | x2 − x2 + 5x | | 5 | |
lim |
| − x = lim |
| = lim |
| = +5 |
| | x+5 | | x + 5 | | 1 + (5/x) | |
14 lis 23:25
Adamm: zgubiłeś minusa kochanus
14 lis 23:30
kochanus_niepospolitus: najpierw patrzę na przykład z 22:17 ... później patrzę na mianownik z 23:15 i sugeruję się
później tym drugim
14 lis 23:32
Dobra: Skad ten ostatni wynik pod kreska
15 lis 08:24
jc: x →−
∞
| x2 | | x2 − (x+5)x | | x2−x2−5x | | −5x | | −5 | |
| − x = |
| = |
| = |
| = |
| →−5 |
| x+5 | | x+5 | | x+5 | | x+5 | | 1+5/x | |
W ostatnim kroku dzielimy licznik i mianownik przez x. Oczywiście już wcześniej
widzimy, ile wynosi granica, ale po takim przekształceniu możemy korzystać
z twierdzenia o arytmetyce granic.
15 lis 08:41